Henkogning af mælk og fløde
Share
Vandbadshenkogning:
Samlet tid: 2 timer.
Ingredienser:
- Mælk eller fløde
- Vand til at tørre kanten med
Fremgangsmåde:
- Gør glassene klar og fyld vand i din gryde uden at tænde for den. Sørg for at gryden er høj nok til at alle flasker kan dækkes af vand uden at vandet koger over undervejs.
- Hæld kold mælk eller kold fløde direkte i glas. Efterlad 2½ cm til kanten af glasset.
- Tør kanten med vand. (Eddike vil få mælk/fløde til at skille)
- Hæld lidt eddike i vandet i gryden.
- Sæt glassene i bunden af gryden på en klud og hæld vand i, indtil vandet står 2-3 cm over lågene på flaskerne. Hav gerne låg på gryden, gennemsigtigt, så man kan holde øje hele tiden.
- Skru op for varmen indtil du kan høre at det koger.
- Så snart det bulderkoger så startes tiden.
- Tiden er 60 minutter for alle glas/flasker op til 1 liter.
- Sørg for at der altid er 2-3 cm vand over lågene, top evt. op med nyt kogende vand undervejs (altid kogende så temperaturen ikke falder undervejs).
- Sluk for varmen efter de 60 min og lad gryden stå og dampe af i 10 minutter.
- Træk flaskerne op ad gryden, sæt dem på et viskestykke og lad dem forsegle naturligt.
Kan også laves med creme fraiche som dog vil skille, det kan samles med en stavblender ved brug.
Damphenkogning:
Samlet tid: 2 timer.
Ingredienser:
- Mælk eller fløde
- Vand til at tørre kanten med
Fremgangsmåde:
- Gør glassene klar og fyld vand i din trykhenkoger uden at tænde for den.
- Hæld kold mælk eller kold fløde direkte i glas. Efterlad 2½ cm til kanten af glasset.
- Tør kanten med vand. (Eddike vil få mælk/fløde til at skille)
- Hæld lidt eddike i vandet i trykhenkogeren.
- Sæt glassene i bunden på pladen og luk låget.
- Skru op for varmen indtil du kan høre at det koger.
- Så snart låseventilen popper op så startes tiden.
- Tiden er 60 minutter for alle glas/flasker op til 1 liter.
- Lad trykket i trykhenkogningsgryden falde naturligt.
- Når låseventilen falder ned, vent yderligere 10 minutter inden låget taget af.
- Vent 10 minutter før glassene tages op ad gryden.
Kan også laves med creme fraiche som dog vil skille, det kan samles med en stavblender ved brug.
Trykhenkogning:
Samlet tid: 2 timer.
Ingredienser:
- Mælk eller fløde
- Vand til at tørre kanten med
Fremgangsmåde:
- Gør glassene klar og fyld vand i din trykhenkoger uden at tænde for den.
- Hæld kold mælk eller kold fløde direkte i glas. Efterlad 2½ cm til kanten af glasset.
- Tør kanten med vand. (Eddike vil få mælk/fløde til at skille)
- Hæld lidt eddike i vandet i trykhenkogeren.
- Sæt glassene i bunden og luk låget.
- Skru op for varmen indtil du kan høre at det koger.
- Så skrues der mere op indtil låseventilen popper op.
- Vent i 10 minutter mens luften udskiftes af damp.
- Sæt vægten på udluftningsventilen og få trykket op på 11psi/måler eller 10psi/vægt.
- Sluk for varmen så snart trykket er opnået.
- Lad trykket i trykhenkogningsgryden falde naturligt.
- Når låseventilen falder ned, vent yderligere 10 minutter inden låget taget af.
- Vent 10 minutter før glassene tages op ad gryden.
Kan også laves med creme fraiche, vær dog opmærksom på, at creme fraiche vil skille under processen. Den skal blendes med en stavblender før brug.
Holdbarhed uanset metode: fløde ca 1. år, mælk ca. 2 år. Begge vil skille hvis opbevaret for koldt over længere tid (i køleskabet).
1 kommentar
Hvordan skal det så opbevares og hvor længe kan det holde sig frisk?