Damphenkogning

Hvad er damphenkogning aka steam canning?

Som udgangspunkt kan alt hvad man normalt ville vandbadshenkoge også damphenkoges.
Princippet bag er nemlig det samme, at det er vandet der konserverer, men fordi det ikke sættes under tryk, så opnår vi ikke en højere temperatur end 100°C.

Det kræver enten en trykhenkoger eller en dertil produceret damphenkogningsgryde (som skal importeres fra USA). Fremgangsmetoden er lidt som trykhenkogning, men med få ændringer, hvilket jeg gennemgår i afsnitte med opskrifter til damphenkogning.
Dertil er man begrænset af den samme pH grænse som vandbadshenkogning og man er samtidigt begrænset af, at man ikke anbefaler damphenkogning i længere end 45 minutter, da man ellers risikerer at koge gryden tør, hvilket vil ødelægge både dén og al indholdet i den.

Den største fordel med damphenkogning vs. Vandbadshenkogning er klart, at det er meget hurtigere at generere damp i en trykhenkoger end at få en stor gryde med 5-10 liter vand til at koge. Man er heller ikke begrænset af vægtgrænse for ens komfur fordi man netop ikke har mange liter vand stående på det. Og så bruger man jo mindre energi på processen, hvilket aldrig er en dårlig ting.

1 af 5