Vandbadshenkogning

Vandbad ala water bath canning

Det er nok den ældste og mest”kendte” form for henkogning. Det er den som vores formødre gjorde sig i og den henkogningsform som vi ser på YouTube videoer fra Østeuropa med smukke bjerge i baggrunden og bondekoner i forklæde der står blandt høns og smukke, ny høstede grøntsager med en kæmpe gryde over et mål, mens manden luger ud i køkkenhaven. Jeg elsker de videoer. Om end, de ikke er realistiske for alle at efterleve. For udfordringen her at det desværre ikke er alle madvarer som man bør vandbadshenkoge som tidligere nævnt i afsnittet om pH værdier og farlige sporers udvikling af toksin.

Det stopper dog ikke mange fra at gøre det alligevel, og jeg skal da være den første til at erkende at det kan lade sig gøre, under de rette omstændigheder med de rette forholdsregler. Som udgangspunkt ville jeg dog aldrig gøre det selv, når jeg nu har muligheden for at henkoge pH basiske fødevarer sikkert – hvorfor så tage chancen med vandbadshenkogning?

Fordelene ved vandbadshenkogning er dog klart, at det kan gøre i enhver gryde, så det kræver intet specielt udstyr. Der er ingen risiko for eksploderende trykhenkogningsgryder og der findes et hav af opskrifter og vejledninger, netop fordi det er så traditionsrigt som det er.

Ulemperne er at vandbadshenkogning begrænser ens muligheder til pH syrlige fødevarer som frugt og bær, dvs. saft, syltetøj, marmelade og frugt i sirup (og til dels tomater, men kun ved tilsætning af en form for syre, enten citronsaft eller eddike).