Hjemmelavet tomatketchup
Share
Børnevenlig tomatketchup
Ingredienser:
- 5 kg tomater (helst uden skin)
- 500 ml hvid eddike
- 400 gram sukker (gerne mix af hvid og brun)
- 2-3 spsk. salt
- ½ spsk. løg pulver (evt ½ tsk hvidløgspulver)
- ½ tsk kanel
- ½ tsk knust kryddernellike
- ½ tsk allehånde
- ¼ tsk peber
Fremgangsmåde:
- Hæld tomaterne i en tykbundet gryde eller i en slow cooker, sæt tiden på 8 timer på lav/low. Efterse om de er kogt godt ind til at tyk masse, ellers giv dem mere tid i slow cooker. (lav giver en mere rød ketchup, høj går hurtigere, men vil give en mørkere ketchup).
- Blend tomater til en ensartet masse. Hæld i gryde og tilsæt resten af ingredienserne. Kog ind indtil ønsket konsistens, smag evt. til med lidt tomatpuré og flere krydderier. Massen kan jævnes med lidt xanthan gum hvis den er for tynd.
- Gør glassene klar og fyld vand i din trykhenkoger inden du sætter den på lav varme.
- Fyld massen i glassene/flaskerne, sørg for at fjerne luftbobler indtil der er 2½ cm fra massen og op til glaskanten.
- Tør kanten med eddike. Hæld resten af eddiken i vandet. Låg på glassene.
- Sæt glassene/flaskerne i bunden af gryden med det varme vand og luk låget.
- Skru op for varmen indtil du kan høre at det koger.
- Så snart låseventilen popper op så startes tiden.
- Sæt uret til 10 minutter for 500 ml glas/flasker, 15 minutter for 1 liters glas/flasker.
- Sluk for varmen og vent til låseventilen falder ned, vent 10 minutter inden låget taget af.
- Vent 10 minutter før glassene tages op ad gryden.
Pro-tip: Lad låget på slow cooker/gryde stå på klem for at opnå en tykkere masse hurtigere. Skru ned for gryde eller sæt slow cooker på varm/warm hvis massen bliver for mørk.